Eskişehir’in en büyük ilçelerinden biri olan Odunpazarı, aynı zamanda bölgenin en eski tarihi geçmişe sahip noktalarından da biri. Ayrıca Eskişehir’de gezilecek yerlerin de neredeyse yarısından fazlasını içinde barındıran bu semt, renkli, sevimli ve hep hareketli bir destinasyon. Rengarenk Odunpazarı evleri Eskişehir’in eski zamanlardan kalma bu nostaljik semti, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış ve günümüzde popülerliğini fazlasıyla arttırmış önemli bir gezi rotası.

Odunpazarı’nın İsmi Nereden Geliyor?

Peki buraya Odunpazarı denmesinin nedeni neymiş derseniz onun açıklaması da şöyle; köydeki insanlar geçinmek için köyden kente odun getirip bu bölgede yer alan Yediler Parkı Meydanı’nda satarmış. O zamandan bu zamana Odunpazarı kalmış bu güzeller güzeli gezi noktası zengini semtin adı.

Odunpazarı Gezilecek Yerler

Özellikle tarih kokan yerleri gezmeyi sevenler için bulunmaz Hint kumaşı tadında bir gezi rotası Eskişehir Odunpazarı.

  • İçerisinde Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi Eskişehir Odunpazarı Evleri,
  • külliyeler,
  • müzeler,
  • hanlar,
  • türbeler
yani özetle herşey var.

Odunpazarı Evleri

Öncelikle tarihi Odunpazarı Evleri’nden başlayalım gezmeye. Sokakları şenlendiren renk renk eski evler sadece bu semtin değil, Eskişehir’in de simgesi olmuş durumda. Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olan bu evleri yıllar yıpratmış tabii ki. Orjinaline uygun kalınarak restore edilmiş ve turistik bir bölge haline getirilmiş burası. 2 ya da 3 katlı sıra sıra evlerin bazıları kafe bazıları hediyelik eşya satan dükkan bazıları da butik otel olarak hizmet veriyor günümüzde. Tüm bunlarla birlikte her haliyle size çok güzel pozlar verip fotoğraflarınıza da arka plan oluyor.

Sembolleşen tarihi evleri dışında da çok fazla görülecek yer var Odunpazarı’nda. Kurşunlu Camii ve Külliyesi yıllara meydan okuyarak taa 1525 yılından günümüze kalmayı başarmış mesela. Yapının içinde külliye, aşevi, imaret, kervansaray, cami, şadırvan, mektep, medrese ve tabhane bulunuyor. Yapının camii kısmı hala ibadete açık, diğer bölümler El Sanatları Müzesi, Cam Sanatları Müzesi ve Lületaşı Müzesi olarak kullanılıyor. Bu müzelerde de el yapımı eserler sergileniyor. Yani Odunpazarı’nın bu bölgesi hem tarih hem de sanat kokuyor.

Bu müzeler dışında ilginizi çekebilecek bir diğer nokta Balmumu Heykeller Müzesi. Burada yerli ve yabancı 160 adet ünlünün balmumu heykeli bulunuyor. Tarih-sanat ikilisinin yanı sıra bu müzeyi de ziyaret etmek gezinize farklılık katacak etkinliklerden.


Eskişehir’in merkezinde bulunan Arus Otel; Hızlı Tren Garı’na, Alışveriş Merkezlerine, İş Merkezlerine, Tarihi Mekanlara ve eğlence mekanlarına yürüyüş mesafesindedir. Otelimiz tatil veya iş amaçlı konaklayan tüm misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde dekore edilmiştir.